4P + 1P = 5Ps

Dlm post aku yg lepas, aku ada gtau yg ada problem besar menanti aku lepas je umah aku yg terbengkalai tu siap. “Sape yg nk duduk kt umah tu?” tanya bini aku. Inilah masaalahnya. Masa mula2 dulu, memang le aku plan nk duduk umah tu lepas aku kawen tapi bile pojek tu ‘abandoned’, kelam kabut le aku carik umah lain. Bile aku dpt je umh lain.. tgk2 umh tu plak siap. “Takkan bini aku dok umah skrg dan aku plak dok umh tu… camne plak aku nak buat anak nti??” kata hati aku. Last2.. kwn aku suggest.. “ko carik le org menyewa umah tu”. “Cakap mmg senang tapi camne aku nk carik org menyewa?”.

Haaaa… time ni teringat lecturer marketing aku pnah ckp, kalo nk jual brg @ servis, kena ada 4P = product, price, place & promotion.. tapi aku cuma ada ‘product’ iaitu apartment aku tuh.. yg lagi 3P tu aku x dpt nak pikir lagik :
i) berape aku nk bagi sewa? (price)
ii) kt mana tmpat aku nk carik penyewa? (place)
iii) mana pulak aku nk iklankan umah aku & camne plak caranye aku nk iklankan? (promotion)

Dlm dok memikirkan ttg 3P tu, tetiba aku terpikir plak ttg 1 lagi P yg aku x belajar dulu = people @ target mkt.. (iv) golongan mana plak yg nk jadik penyewa aku?

So, conclusionnya.. 5P nilah konsep pertama yg korang kena tau kalo nk start invest dlm bidang ni. Sekurang2nya takde la korang main redah je bile nak beli umah utk dibuat sewa.. : )
Tips : ” Pastikan anda dpt mencari jawapan kepada konsep 5P ini sebelum memberi rumah”

One Response

  1. azz December 26, 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge