Berasal dari Teluk Intan, Perak dan dibesarkan dengan penuh disiplin oleh kedua ibu bapanya yang bergelar pendidik. Melanjutkan pelajarannya di sebuah sekolah berasrama penuh aliran agama di Ipoh. Setelah tamat pendidikan menengah, beliau telah ditawarkan melanjutkan pengajian di Universiti Teknologi MARA, Shah Alam sehingga berjaya menggenggam segulung ijazah berteraskan Pemasaran. Selanjutnya, memulakan kerjaya sebagai seorang ‘banker’ sebelum ‘bersara awal’ 15 tahun kemudian, yakni pada tahun 2012.

Terjebak secara tidak sengaja di dalam pasaran hartanah pada penghujung 1998 dan sehingga kini telah pun memiliki ‘beberapa’ buah rumah yang disewakan. Penghujung 2009, beliau mula menjenamakan diri beliau sebagai seorang blogger hartanah yang antara lain berkongsi ilmu berkaitan pelaburan hartanah di blog beliau ber’URL’kan www.abangensem.com. Blog yang mempunyai kepadatan trafik sebanyak 1,000 orang sehari telah melayakkan beliau untuk digelar sebagai Blogger Hartanah #1 Malaysia ditambah pula dengan deretan anugerah seperti ‘Favourite Business Blog 2013’ dan ‘Malaysia Best Business Blog 2014’ anjuran Social Media Chambers dengan pengiktirafan diberikan oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi & Kebudayaan, yang seterusnya menaikkan lagi blog beliau di arena blogging tanahair.

MSMW2013 (1)

MSMW Favourite Business Blog 2013

Malaysia Best Business Blog 2014

Malaysia Best Business Blog 2014

Beliau juga merupakan seorang kolumnis untuk Majalah Apartmen Impiana di bawah kolum Abang Ensem @ Apartmen dan juga pernah mengetengahkan hasil tulisan beliau di majalahniaga.com, sebuah majalah online yang berkaitan dengan dunia keusahawanan. Beliau telah turut mengorak langkah di dalam bidang penulisan buku menerusi buku terbitan beliau dengan judul “Jangan Baca Buku Ini” sebagai rentetan kepada 5 buah ebook yang telah ditulis beliau sebelumnya.

Abang Ensem in Apartmen Impiana

Selain daripada itu, beliau juga pernah ditemubual oleh stesyen tv berbayar Astro untuk program Bisnes Alternatif di Saluran Awani, malah Majalah Pengurusan Kewangan berbahasa Inggeris, Personal Money telah turut memuatkan kisah dunia pelaburan hartanah beliau pada Oktober 2008. Tidak terkecuali juga, kisah tentang beliau telah turut mewarnai ruangan akhbar-akhbar tempatan seperti Utusan Malaysia dan Kosmo dan kian kerap menerima undangan untuk ditemuramah dari masa ke semasa.

JANGAN LUPA FOLLOW ABANGENSEMSANGAT DI LAMAN INSTAGRAM

JANGAN LUPA FOLLOW ABANGENSEMSANGAT DI LAMAN INSTAGRAM

Selain daripada dunia penulisan, beliau juga terlibat secara langsung dengan dunia latihan dan runding cara di mana hampir setiap bulan beliau akan mengadakan siri seminar hartanahnya di seluruh Negara bagi khalayak pembaca blognya, malah beliau juga turut diundang sebagai penceramah jemputan bagi siri-siri seminar hartanah yang dianjurkan beberapa agensi berkaitan hartanah dari masa ke semasa.

Havoc Hartanah

Impian dan matlamat si penulis adalah untuk melihat semakin ramai anak muda sebangsa dengan penulis untuk menceburi bidang ini.