alamak… bocor lagi….

“Encik, saya Mariam penyewa umah encik kat seksyen 7. Kami ada masaalah sikit…” panggilan yg aku terima malam semalam. “La.. x payah la nak berencik2 ngan saya. Panggil je abang XXX” jawabku dgn nada gatai… hehehe “Ape hei nye telepon saya memalam bute ni. Ape plak masaalah korang?” tanya aku kat ‘caller’ yg tak diundang ni. “Paip umah abang ni bocor la.. air kumbahan menitik dari umah atas. Abang tolong la dtg repair. Busuk betul baunya.. Tak tahan kitorang.. satu rumah berbau” sambung Mariam. ” La.. korang buat ape kat paip tu sampai pecah.. nanti la.. esok2 saya suruh org dtg repair. Korang tadah le pakai ‘timbe’ tu dulu” jawabku dgn nada ‘tension’. “Hai… bocor lagi poket aku nih. Dah la minggu sudah repair jamban ngan lampu, dekat RM400 gak melayang. Ni plak nak kena repair paip.. mau makan dekat RM100. Bile aku nak kaye nih asik dok nak merepair je..” rungut aku dlm hati. Mlm tu jugak aku sms kat ‘brader wan’, plumber cum wireman aku tuk tgk2kan paip tu esok. “Harap2 takde la terok sgt rosaknya dan takde la banyak sgt ongkosnya yg aku kena kuarkan” bisik hatiku.

Ptg esoknya ‘brader wan’ gtau aku suruh dtg tgk lepas keje. Katanya paip kena ganti sbb dah pecah gara2 org umah atas punye keje. Malangnya nasib aku. Sesampai je aku kat umah sewa tu, terus aku g jumpe org umah atas. Ketuk punye ketuk… masyaallah, ‘bangla’ yg duduk kat situ. Pelan2 aku explain kat diorg suruh diorg tanggung kos nak merepair tapi haram sepatah pun diorg tak paham. Aku try gak cakap mcm bunyi slang diorg.. tapi kolo dah lidah tu ‘pure bunyi Perak’.. takkan sama bunyinye ngan slang diorg … hahaha.

End up.. ‘brader wan’ g la carik penutup paip tu kat kedai hardware dan repair le seadanya. Bile settle je sume… ‘brader wan’ kate .. “Abang kire halal je la.. x yah bayar. Lagipun dah byk keje yg ko bagi kat abang. Lagipun abang gempak ko je.. sebenarnya masaalah tu kecik je”… “Tenkiu le bang.. tapi kolo abang rase nak caj.. saya xde hal, lagipun kete abang tu pakai minyak. Takkan nak kire free??” jawab aku dgn suara ala2 macho gitu ” Kite kira lain kali le lagipun minggu depan mesti ada lagi umah2 ko yg nak kena repair..”. Aik.. tak sayang mulut plak brader nih tapi pape pun kire syukur gak le sbb dia tak caj aku kali ni dan bagi korang yg nak start invest dlm bidang ni, nasihat aku… pastikan le korang siapkan dulu ‘wireman cum plumber’ yg murah dan korang boleh percaya sbb for sure korang akan memerlukan khidmat dia nanti. Kolo tidak… sure bocor poket korang kena ketuk…
Tips : Banyakkan berkawan dgn mat indon.. senang kalo nak buat keje repair merepair nih dgn caj yg minimum : )

7 Comments

  1. Aidi-Safuan January 20, 2010
  2. mRs 'sara/rIdz January 21, 2010
  3. abang ensem January 22, 2010
  4. narfey May 19, 2010
  5. fiz October 4, 2010
  6. Anuar June 9, 2012
  7. adie December 13, 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge