Apa nak tanya?

Semalam aku ditanya oleh salah seorang jiran sekampungku (Adam) semasa beliau dalam perjalanan untuk membuat site viewing rumah yang ingin dibelinya.

Antara butir-butir perbualan kami yang sempat aku rakamkan semalam :

“Bang, masa pergi rumah tu nanti apa yang patut saya tanya kat owner atau ejen dia? Abang bagi la Adam tips sikit” – Adam

“Adam tanya la kenapa rumah ni nak dijual? Berapa harga paling rendah yang ‘encik’ (owner) boleh bagi, paling tidak pun dah berapa lama rumah ni dah diiklankan atau pun dah berapa ramai orang yang datang tengok atau call tanya pasal rumah ni..” – AE

“Kenapa pulak nak tanya semua benda-benda tu?” – Adam

“Sebabnya supaya kita boleh judge tahap desperate owner rumah tu. Nanti senang la kita nak ‘nego‘ untuk dapatkan harga paling rendah” – AE

Itulah antara butir bicara kami dan bagi korang yang ada soalan-soalan lain yang biasa korang tanya, diharap dapatlah dikongsikan dalam ruangan komen di bawah.

AE : Kalau korang nak tahu rasional soalan-soalan di atas, nantikan entri berikutnya esok.

10 Comments

  1. eyriqazz December 15, 2011
  2. Dakwanie December 15, 2011
  3. madammondoq December 15, 2011
  4. Wizurai December 15, 2011
    • Syam December 15, 2011
  5. noriz December 15, 2011
  6. jeff hanan December 15, 2011
  7. kak ina kl December 15, 2011
  8. agentumah December 16, 2011
  9. Jaaloo February 15, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge