Beramal Pra-Ramadhan

Tinggal seminggu saja lagi untuk kita menyambut kedatangan Ramadhan.

Teruja tak?

Mungkin ‘tidak’, jawapan dari si kecil tetapi berlainan pula bagi sang bapa seperti aku, yang mengharapkan kehadiran bulan ini untuk mempertingkatkan amalan dan mempereratkan hubungan aku dengan Sang Pencipta. Malah, bulan ini jugalah merupakan saat terbaik untuk aku mengawal nafsu berbelanja yang sering tidak kenal penghujungnya.

Namun aku agak hampa kerana telah terlambat untuk mewar-warkan keperluan jemaah Surau Al-Falah yang akan bertarawikh mulai minggu hadapan. Tanpa ruang solat tambahan yang tergendala kerana kekurangan modal, bagi memayungi ibadat selepas isya’ mereka dek kerna kekurangan modal untuk membina ruang tambahan. Hmmm..

Mana mungkin segalanya mampu tersedia dalam detik yang kurang dari 7 hari tetapi apabila sudah kehendakNya, yang mustahil mampu menjadi kenyataan. Kekurangan modal mungkin akan berlaku sebaliknya sepertimana kes Saudara Khariri yang berjaya mengumpul RM14K dalam masa kurang dari 1 minggu, yang akhirnya menjadi pencetus untuk aku mula berblogging (ada diceritakan di dalam ebook terbaru aku).

Ya, buat korang yang ingin menjadi penyumbang saham akhirat kepada pembinaan ruang solat tambahan surau ini, rajin-rajinkanlah me’maybank2u’, meng’cimbclick’kan niat korang itu ke akaun surau bernombor 05058010017747 (Bank Islam). Moga Allah akan memberkati usaha dan niat murni korang tu nanti. Bagi yang tidak berkemampuan dari segi kewangan, aku harap korang dapat mem’viral’kan entri ini agar semakin ramai yang dapat berperanan di dalam pembinaan ruang solat tambahan surau ini, insyaallah.

AE : Maaf jika ada yang tidak menyukai entri sebegini. Aku sekadar menyampaikan amanat Bendahari surau yang juga merupakan rakan baikku.

7 Comments

  1. Nadot July 14, 2012
  2. Anuar July 14, 2012
  3. azman July 14, 2012
  4. tuanbri July 14, 2012
  5. KM July 14, 2012
  6. Nurul July 15, 2012
  7. Juan July 15, 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge