“Bukan Tak Mahu Tapi Tak Mampu”

 

Faizul WTF in ‘d hous’

“Bukan tak mahu tapi tak mampu”

Itulah jawapan dari Tuan Faizul Ridzuan ketika ditebak dengan soalan berikut yang diajukan oleh ‘the special one’, Mr Srineevas Raman (follower non-malay aku) ketika sharing session bersamanya tempohari.

“Bro, people keep on mentioning that invest in commercial property is much better than residential property in terms of profit but why you are not ‘into’ that type of property. Are you not interested?”

Sebenarnya apa yang ditanya oleh si penyoal adalah satu kebenaran yang semua orang persetujui. Ya, melabur dalam ‘shoplot’ sebagai contoh mampu mendatangkan sewa berkadar 5 angka kepada para pelaburnya tetapi tahukah korang 2 perkara berikut yang orang biasanya terlepas pandang (meminjam kata-kata Tuan Faizul) bila berbicara perihal pelaburan jenis ini :

 1. Tempoh masa matang bagi hartanah komersial.
 2. Jumlah yang perlu dilaburkan untuk memiliki hartanah komersial.

Tempoh Masa Matang :

Umum kurang mengetahui bahawa pasaran hartanah komersial di satu kawasan baru mengambil masa paling kurang 2 tahun untuk matang dan seterusnya meraih kadar sewa yang berpatutan. Ini telah dibuktikan menerusi beberapa kajian yang telah dilakukan oleh pihak-pihak yang berkenaan. Jadi, jika korang mampu untuk menanggung kos yang mungkin terpaksa ditop-up setiap bulan dari kantung poket korang selama 2 tahun, maka barulah korang boleh bercerita untuk melabur dalam pasaran hartanah komersial. Apa pun, jika korang mempunyai a group of friends yang mampu untuk berkongsi menanggung kos-kos tersebut, maka mungkin korang boleh pertimbangkan idea untuk melabur dalam pasaran hartanah komersial.

Jumlah Yang Perlu Dilaburkan :

“Kenapa tidak membeli terus ‘shoplot’ di kawasan yang telah cukup matang dan menjanjikan kadar sewa yang berpatutan?” arguement from one of the participant to him during the sharing session.

Ya, memang benar apa yang dicadangkan itu tetapi adakah korang tahu bahawa hartanah komersial di kawasan yang telah matang mempunyai nilai yang tak mampu untuk kita bincangkan sebagai pelabur kecil-kecilan. Beliau yang memberi contoh hartanah komersial di Uptown Damansara mempunyai nilai semasa mencecah RM3.6M, dan kita andaikan yang kita mampu memperolehi margin pinjaman semaksimum mungkin, iaitu 80% untuk margin bagi hartanah komersial, jadi berapakah agak-agaknya downpayment yang perlu didahulukan?

Ya, RM720K diperlukan sebagai ‘duit muka’ korang dan itu belum lagi dicampur dengan kos guaman, penilaian (valuation), kos baik pulih dan sebagainya. Malah amaun yang dilaburkan itu juga belum mampu menjanjikan pulangan modal (break even) dalam masa yang singkat sepertimana pelaburan hartanah kediaman dan ianya diburukkan lagi dengan pasaran hartanah komersial yang harganya semakin mahal kini. Jadi, renung-renungkanlah jika ada yang berkeinginan untuk mencuba.

AE : Jikalau orang seperti Tuan Faizul sendiri pun belum mampu untuk membelinya, apatah lagi mamat ensem yang hanya pakai kereta ‘Wira Berkaset’ ni. Betul tak?

Blog-blog yang turut menceritakan tentang sharing session bersama Tuan Faizul WTF :

17 Comments

 1. KiD July 3, 2012
 2. KiD July 3, 2012
 3. Nadot July 3, 2012
 4. adam dzirhan July 3, 2012
 5. matjoe July 3, 2012
 6. eyriqazz July 3, 2012
 7. daddydee July 3, 2012
 8. Myra Jay July 3, 2012
 9. jeff kacak July 3, 2012
 10. Nurul July 3, 2012
 11. ReM July 3, 2012
 12. Saufi Karim July 3, 2012
 13. Anuar July 4, 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge