bukannya susah nak jadik jutawan..

Petang tadi ada kawan aku tanya “camne nak jadi jutawan sebab katanya kalau jadi jutawan tak yah susah2 nak g keje. Boleh la dok goyang kaki kat umah”. Aku jawab.. “bukannya susah ko nak jadik jutawan. Aku pun boleh gtau caranya cuma ko sanggup ke idak nak ikut..”
So, kalo korang teringin sangat nak jadik jutawan.. korang kena la ikut step2 kat bawah ni. Cukup masa aku berani gerenti yang korang pasti akan jadik jutawan, itu pun kalo umo korang panjang. Step2 nya ialah :
  1. Carik lokasi yg korang nak invest. Kalo boleh tempat yg korang tau ttg pasaran sewa kat area tu.
  2. ‘Make sure’ rekod korang clean dlm CCRIS, CTOS, BRIS dan segala macam checking yg bank selalu check.
  3. Carik umah yg korang rasa akan naik valuenya dlm masa 20 ke 30 tahun. Kalo boleh value akan dtg dlm RM100K.
  4. Beli 10 bijik umah yg 25 @ 30% below market value. Bukan apa supaya korang tak payah susah2 kuar duit utk bayar downpayment.
  5. Sewakan kesemua umah2 tu dgn sewa yg berpatutan. Maksud berpatutan kat sini ialah sewa yg dpt cover instalment bank, maintenance fees, fire insurance premium tiap2 tahun dan assessment fee setiap 6 bulan.
  6. Make sure tenant korang tu bayo sewa tetiap bulan without miss
  7. Cukup masa, bile utang umah tu dah abis dibayar… title ‘jutawan’ tu pasti akan jadi milik korang.

Mudah kan : )

11 Comments

  1. Zool Blogger January 26, 2010
  2. abang ensem January 27, 2010
  3. Mohd Fahmi bin Hussain January 27, 2010
  4. Mr Kamikaze January 27, 2010
  5. NaniRostam January 27, 2010
  6. khir January 27, 2010
  7. abang ensem January 27, 2010
  8. cascd December 23, 2010
  9. linuzri October 19, 2011
  10. Anuar June 9, 2012
  11. salleh e December 8, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge