bukannya susah nak jadik jutawan… step one (1)

Carik umah kt lokasi yang sesuai :

Kawan aku yg baca post aku semalam tanya “Camne nak carik tempat yg org berebut nak sewa?”. “Laaa… mende camni pun nak kena tanya aku ke. Kalo ko nak tau, ko baca le post aku mlm nih dan sambil2 tu ko tolong le klik iklan2 yg ko nampak kat blog aku nih.. dpt le aku masyuk sikit.. takde la ralat sgt aku perah otak nak carik idea… hahaha” jawab aku.


Susah sangat ke nak carik tempat yg sesuai utk beli umah yg nak bagi sewa. Bagi aku senang je.. Sebelum korang beli, korang kena tau target mkt korang. Korang boleh bahagikan kepada 2 kategori penyewa iaitu org bujang @ student dan family.

Kalo org bujang @ student, korang carik le tempat @ lokasi yg ramai bdk2 muda suke melepak sbbnya bila ramai suke melepak kat area tu, maknanya tempat tu ‘happening’… Kalo tak pun korang carik le umah kt area yg byk kilang sbb budak2 bujang ni kalo korang nk tau suka carik umah yg dekat dgn tempat keje diorg. Bukan ape.. x yah la diorg bangun awal pagi tuk g keje kalo umah diorg dekat ngn tempat keje. Yg ni aku rasa mcm pengalaman aku time bujang dulu. Lagi 1/2 jam nak start keje, baru le aku bangun.. hahaha.

Bagi yg nak cari penyewa di kalangan family, korang boleh le guna teori aku yg satu lagi.. iaitu korang carik le umah yg dekat ngn sekolah especially ‘primary school’ sbbnya senang anak2 diorg nk ke sekolah. Lagipun bebudak sekolah ni mak aku kata pembawa rezeki, kalo dh umah sewa kita dekat dgn sekolah maknanya rezeki yg budak2 ni bawak, tempiasnya akan kena kat umah sewa kita gak.

Tapi kalo korang tak konfiden gak ngn teori aku kat atas tu.. korang ikut je la kat mana mc donald @ kfc nak bukak.. sebabnya ‘company’ tu dah buat research/survey awal2 kat tempat tu sebelum diorg bukak dan kalo korang beli umah kat area tu, maknanya umah korang akan jadik laku cam ‘fast food’ diorg gak. Senang kan?

5 Comments

  1. dHiLa RoZi January 29, 2010
  2. Pisyek January 29, 2010
  3. izwan June 23, 2011
  4. Anuar June 9, 2012
  5. adie December 13, 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge