"camne ko nak bayo?"..

“Kalo tenant ko tak bayo camner ko nak ‘cover’ instalment bank?” tanya kawanku, Megat masa aku melepak dgn dia ptg semalam. ” Megat, soalan tu dah ramai yg tanya sejak memula aku nk start invest lagi dan aku rasa kalo aku cite kat ko, mesti ko pun tak risau kalo diorg tak bayo pun” jawab aku balik.

Waktu memula aku start kumpul umah dulu, ‘cuak’ gak aku bila mengenangkan apa yg Megat tanya kat aku tu. Ye la, waktu tu cuma ada 2 bijik je umah (campur ngan umah yg aku duduk). Tapi nasib baik le umah sewa aku tu instalment bln2 dia cuma RM281, at least aku boleh la korek duit saving aku kalo tenant aku tak bayo. Tapi bila dah sampai tahap sekarang.. berbijik2 umah.. secara automatik perasaan ‘cuak’ tu hilang. “Kenapa plak?” mesti soalan itu yg ada kat dlm kepala otak korang sekarang kan???

Kalo korang tengok kartun kat atas tu, penah tak korang bayangkan berapa ramai penyewa yg menyewa building al-burj & klcc tu?? dan cuba korang bayangkan building mana yg lebih mendatangkan banyak income? katakan la 1 building al-burj tu tak bayo sewa.. aku rasa mau ‘collapse’ building tu tapi kalo tenant kat salah satu tower klcc tu tak bayar, sekurang2nya ada satu lagi tower yg akan ‘cover’. Camtu gak la dgn strategi yg aku dok ‘implement’ skrg ni, walaupun terpaksa pening memikirkan kerenah tenant berbijik2 umah aku tu tapi aku gagahkan diri utk menghadapinya sbb diorg la yg akan ‘cover’ sekiranya ada di antara tenant2 aku yg tak bayo. Sekarang, cuba korang bayangkan yg korang ada 20 bijik umah… utk setiap umah, korang dpt extra RM100 dan kalau di darabkan dgn 20 bijik umah = RM2K. Katakanlah bulan tu ada 3 bijik umah yg tak bayo sewa.. 20 bijik – 3 bijik = 17 bijik x RM100 = RM1,700 dan aku rasa RM1.7K tu cukup utk ‘cover’ balik 3 bijik umah yg tenantnya liat nak bayo (aku andaikan instalment utk setiap umah = RM500) dan korang masih ada extra RM200 utk bulan tu. Masih untung kan?

La ni aku nak tanya korang plak… “logik tak kalo dlm sebulan ada 3 umah yg korang x boleh nak ‘collect’ sewanya?”.. Kalo ada, aku rasa korang mesti buat post-mortem balik tentang strategi yg korang guna tu.

2 Comments

  1. IZZA December 8, 2011
    • Zaiem Ibrahim October 1, 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge