Cara nak cepatkan bayar hutang rumah

Korang nak tau tak camne cara nak cepat ngabihkan bayo utang umah? Cara ini banyak diceritakan di dalam buku-buku yang berkaitan dengan ‘property investment’ dan aku telah pun mempraktikkannya untuk salah sebuah umah sewa aku. Hasilnya.. dapat jugakla aku mengurangkan faedah yang dikenakan pada utang aku tu. So, camne ye??
Sebelum aku gtau, aku nak tanya.. korang perasan tak yang dalam setahun ada berapa minggu? Yes..52 minggu dan kalau 52 minggu ni ditukarkan kepada bulan, ianya akan menjadi 13 bulan dalam setahun. Cuba korang bayangkan instalment umah yang korang bayar tetiap bulan tu ditukarkan kepada setiap 2 minggu sekali, apa akan jadi? Eh..janganlah kalau instalment korang tu RM400, tiap 2 minggu korang bayar banyak tu jugak memang la cepat abis tapi setiap 2 minggu, korang bayar la RM200 (separuh dari jumlah instalment korang). Memang kalau ikut logiknya korang bayar jumlah yang sama tapi sebenarnya setiap tahun korang sebenarnya terlebih bayar sebulan instalment. Amacam? Betul tak dan kalau ikut buku yang aku pernah baca, penulis tu bagitau yang cara ni secara tak langsung akan memendekkan hutang rumah korang sebanyak 3-4 tahun. Macamana boleh jadik camtu? Sebabnya.. interest loan umah kita tu yang dicaj mengikut baki hujung bulan dan kalau setiap tahun baki kita dah terkurang sebanyak sebulan instalment, maka hutang korang pun akan abis cepat le sebab interest yang dicajkan tu dah banyak berkurangan. So, amacam.. mudah kan?
TIPs : Cuba elakkan pembayaran melalui kaedah standing instruction atau autodebit kalau korang nak ikut cara ni.

Comments

  1. hafist says

    Salam bro, bank mana ek yg bagi wat fortnightly payment mcm ni ek?sbb loan rumah sy auto deduct dari account tiap2 bln. bl sy ckp kat bank officer tu sy nak bayar 2 minggu skali, dia tanya blk knapa nak byr mcm tu. adeh

  2. says

    Salam 1 Malaysia,

    Kempen Pemutihan Hutang, tune your website to tune-ur-life.blogspot.com. Terbuka kepada Kakitangan Kerajaan / Swasta / Bekerja Sendiri. Ccris / Ctos / Blacklist layak memohon. Tempat Terhad !!!

    Thanks

    - Wassalam -

  3. adi hanif says

    rasanya teknik ini hanya berkesan kalau financing tu bersifat daily rest/flexible rate yang mengiktiraf kiraat rate harian..kalau loan biasa guna monthly rest, dia akan kira akhir bulan, kiranya x kira awal ka tengah atau akhir..

  4. says

    Saudara sekalian.. Mohon laluan untuk perkenalkan Program Penjimatan Interest Hutang Rumah. Ini adalah khidmat rundingan yang berkensan dalam meminimumkan semaksima mungkin jumlah interst yg anda terpaksa bayar kpd pihak bank. Penjimatan terbukti banyak dan memuaskan.

    url: http://www.facebook.com/pages/Jimat-Loan-Rumah/234261250000940?ref=tn_tnmn

    MRP consultant
    Mr Kamarul
    019-7015710
    email: eryick@gmail.com

    pertanyaan lanjut oleh sesiapa yg berminat dialukan.
    Salam perkenalan. Slmtkn wang anda dari membayar interest yg juga dipanggil (riba’)

  5. says

    Saya setuju dengan strategi yang AE gunakan… Kalau tak percaya boleh beli dan baca mana-mana buku yang ada menceritakan strategi mengurangkan pinjaman…

    AE.. Cara ni boleh tak digunakan untuk mengurangkan faedah hutang dekat bank rakyat yang dibayar melalui potongan gaji???
    Anuar recently posted..Hadiah Sempena Hari Bapa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge