Habis Madu Sampah Dibuang

Sedih aku melihat raut muka keletihan rakan aku semasa beliau mengajak aku mengeteh di mamak belakang rumah aku malam semalam. Dari raut wajahnya telah menampakkan kesengsaraan yang dialaminya semalam. Bila ditebak dengan soalan, “Kenapa ko ni. Macam sakit je”, jawapannya.. “Aku penat la bang. Seharian aku membersihkan rumah sewa aku. Penyewa aku baru je keluar setelah 3 tahun menjadi mesin duit aku. Penat jugak bila terpaksa cuci dan bersih rumah 2 tingkat ni sorang-sorang”. “Hmmm.. patut pun” kata aku dalam hati.

“Apasal ko tak upah orang je untuk buat semua ni. Kita ni bukannya muda lagi. Elok diupahkan je bab-bab bersih rumah ni. Kalau takde duit, ko guna je deposit diorang (penyewa). Yang balance (setelah ditolak kos membersih) je baru ko bagi balik” cadang aku.

“Itu masalahnya, deposit 2 bulan diorang semuanya aku dah bagi balik. Aku ingat semuanya ok. Tak tahu la pulak diorang tinggalkan rumah tu bersepah dan penuh dengan sampah. Kena pulak ini first time aku handle penyewa yang keluar” rungut kawan aku. “Now you learn the lesson la kan? So, lepas ni ko jangan bagi deposit dulu sampai ko dah tengok rumah ko in order” nasihat aku dengan penuh rasa kasih sayang.

AE : Jadi buat korang yang baru bergelar tuan rumah, pastikan korang check dulu keadaan rumah korang sebelum korang bagi balik deposit penyewa korang, tapi kalau penyewa korang tu cun macam AWEK NI atau sehensem AARON AZIZ, sila abaikan nasihat aku ni.

17 Comments

  1. adam dzirhan September 4, 2012
    • haniff yahya January 18, 2013
  2. zuan September 4, 2012
  3. ReM September 4, 2012
  4. Anuar September 4, 2012
  5. matjoe September 4, 2012
  6. Nadot September 4, 2012
  7. aslam September 4, 2012
  8. Nurul September 4, 2012
  9. fazrol September 4, 2012
  10. boni kacak September 4, 2012
  11. faizulosman September 4, 2012
  12. myvitrd September 4, 2012
  13. Team Blogger September 5, 2012
  14. Hafizul September 5, 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge