Renew Deposit

Aku diajukan pertanyaan, “Penyewa saya bersetuju untuk sambungkan sewaan rumah saya dengan kadar sewa baru yang lebih tinggi dan patut tak saya minta deposit untuk sewaan baru ini?”

Jawab aku, “Patut tapi terpulang la kerana pastinya saudari yang jelita sudah tahu pattern pembayaran sewa sebelumnya kerna salah satu tujuan deposit ialah sebagai sekuriti dan jika saudari dah tahu dia ialah penyewa yang baik, mungkin saudari boleh abaikan requirement ini”.

Ditanya lagi, “Jika saya insist untuk collect berapakah amaun yang saya perlu collect memandangkan saya masih menyimpan deposit sebelumnya?”.

Jawab aku, “Just ambil beza antara kadar baru dan kadar lama sahaja. Contohnya, jika deposit lama adalah RM500 dan kadar sewa baru ialah RM600, so saudari cuma ambil beza yang RM100 tu sahaja”.

“Oooo.. banyak saya nak kena belajar dengan Abang ni”, ayat akhir dia dan dibalas dengan, “Hat tu saudari kena kocing dengan saya. Mana tau kot-kot kita boleh kapel?”… <– tolong percaya

4 Comments

  1. SayaBukanCikgu January 26, 2017
  2. sensasi2020 February 11, 2017
  3. eyriqazz February 27, 2017
  4. muhamad March 9, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge